zaterdag 14 augustus 2010

Maskeren, hoe ?

Vermits dat er blijkbaar mensen zijn die graag willen weten hoe ik de kaartjes 'De bende van ... ' maakte met de 'maskeertechniek', heb ik geprobeerd om met een fotoreportage (hm klinkt sjiek nietwaar ?) duidelijk te maken hoe het kan. Je vindt nog wel meerdere tutorials op you tube als je wil, dit is mijn (eenvoudige) manier. Hopelijk hebben jullie hier wat aan ?
Stap 1 :
Kies een 3 tal stempels, je kan er ook maar met 2 of nog meer werken als je dat wil. Bepaal de inkt waarmee je afdrukt afhankelijk hoe je het wil inkleuren.Stap 2 : Kies welke afbeelding je vooraan wil. Heb je
stempels van verschillende grootte, denk dan aan je
dimensie (grote vooraan, kleinere achteraan). Druk
je stempel 2 keer af. 1 keer op je papier waarop je
samenstelling komt, 1 keer af op een restje papier.
Die 2de afdruk kan ook op een post-it blaadje, zo
plakt hij al vanzelf nadien.


Stap 3 :
Knip het plaatje op je restje papier of post it nauwkeurig uit, snij met een mesje ook tussen de beentjes de achtergrond weg.Stap 4 :
Plak je uitgeknipte plaatje vast met post-it plakband. Dat is plakband dat je nadien makkelijk kan verwijderen. Werk je met post-it blaadjes, dan hoef je dat niet meer vast te plakken natuurlijk ! Bevestig de plakband aan de kant van je afbeelding, waar je NIET gaat stempelen !!Stap 5 :
Druk nu je tweede afbeelding af aan de kant waar je geen plakband hebt geplakt.


Stap 6 :
Zo ziet het er uit als je net je tweede stempel hebt gedrukt. Bij dit plaatje had ik iets harder moeten drukken, dus zorg ervoor dat je bij de overlapping goed aandrukt, zodat je geen witte vlekken krijgt. Bij mij is hij niet zo goed gelukt, dat kunnen jullie uiteraard beter, nietwaar ?


Stap 7 :
Dit is het resultaat als je Tilda er af haalt. Je kan het plaatje zo laten of nog kiezen om nog een stempel toe te voegen aan de andere kant, of zelfs achter Edwin. Als je achter Edwin wil stempelen, moet je Edwin nog eens extra uitknippen en op dezelfde manier aan de slag gaan zoals bij Tilda.
Leg nu je uitgeknipte Tilda weer op je 'goede' Tilda en maak ze vast aan de andere kant met Post-it plakband.

Stap 8 :
Druk je derde stempel af aan de andere kant van Tilda.

Stap 9 :
Zo ziet je afbeelding er uit na het 3de stempelen.
Verwijder je uitgeknipte Tilda, en voila, je groepje is klaar.

Deze techniek kan je ook gebruiken met achtergronden of dingen waarop je Tilda's wil neer laten zitten of achter wil laten verstoppen. Zolang je afbeelding die je wil uitknippen geen te fijne enkele lijntjes heeft (zoals draadjes), lukt het wel.En waarom dan de laatste afbeelding weer op z'n zij wil liggen is me weer een raadsel. Maar dan doe je maar wat hoofdoefeningen (goed voor je nek hahahaha....). Maskeren kan ik , maar dit probleem oplossen voorlopig niet....


En nu jullie, aan de slag he ? Ben benieuwd.
Heb gehoord dat er maskeerpapier bestaat (soort papier dat reeds een post-it achterzijde heeft), maar zo werkt het natuurlijk ook. Je kan ook je figuurtjes eerst plastificieren voor je ze uitknipt, nadien uitknippen, zo kan je ze vaker gebruiken, let wel op je dikte dan, goed aandrukken die stempel die je er nadien naast zet he ?
Ik wens jullie nog een heel fijn weekend. Nu ga ik ook wat buiten van het zonnetje genieten !!
Veel liefs, Martina
x

5 opmerkingen:

Karin zei

Hey Martina,
Ben je mij toch wel voor geweest, ha, ha.
Goed en duidelijk uitgelegd. Prima hoor.
Groetjes
Karin

Christina zei

Hallo Martina
Bedankt voor je lieve reactie op mijn blog! Je hebt de tutorial zeer goed in beeld gebracht ziet er goed uit
Groeten Kristel

Carla zei

Hoi Martina,

Leuk dat je bij mij volger bent geworden en ik ben u ook volger van jou.
Wat een goede uitleg van het stempelen het ziet er erg goed uit.

Groetjes van Carla

Lia zei

Hoi Martina,

Super, dat je dit hebt uitgelegd, zal het morgen eens gaan uitproberen.

Groetjes Lia

Margo zei

Hoi Martina,
wat tof van je dat een heuse fotoreportage gemaakt hebt !!! Heel duidelijke uitleg, ik ga het zeker eens proberen !!!! Hartelijk bedankt !!!
Groetjes
Margo